”Frustrerande navigering” eller ”Vilse på kul”

Vill du gömma dina skapelser i ett arkiv? Eller vill du att alla kan hitta fram till det de vill åt, oavsett hur de letar. Navigationen på webbplatser skapas när sajtägare sorterar sitt material. Ibland med utgångspunkt i besökarens behov och ibland efter redaktionens interna ordning. Hur vet man att besökare hänger med på var materialet sorterats in?

Navigation med avdelningar (kanaler)

Amazon har idag, 2008 1,4 miljoner produkter. Och användaren hänvisas till en traditionell, hierarkisk navigation. Med avdelningar och kategorier. Ordning och reda, som i många andra fall frestas sajtägaren att städa och sortera hela sitt innehåll. Därmed dikterar hon hur besökaren ska leta. hur hon ska anpassa sitt logiska tänkande till webbplatsens ordning.

Visst låter det som en bra idé till en början. Men det leder inte sällan till att innehållet effektivt göms för besökaren som det hjälper henne att nå fram.

Amazon samlar samtidigt massvis med data, som skulle kunna hjälpa användaren att hitta intressanta länkar. Men man låter inte besökaren ta del av den informationen.

En webbigare navigation

Flickr har 1,8 miljarder bilder. Hierarkisk navigation har ersatts med en webbnavigation. Man får snabbt syn på en bild. Till höger om den ser jag fler av samma fotograf. Eller fler av samma motiv, fler från samma geografiska område, fler från samma ämnesområde osv. Helt utan en traditionell navigation lyckas sajter som Flickr alltid tillfredställa sina besökare.

Där traditionella navigationer med ”avdelingar” skapar tusentals återvändsgränder lyckas flickrs webbiga navigation leda trafiken vidare i ett innehållsmegapolis som växer i en dramatisk takt.

Nej, man vet inte alltid var på sajten man är.
Men det bryr man sig inte om. Sajten utlovar inte en ”ordning”. Då köper jag taggandet som navigation, jag klickar, hittar och tittar på mer.

Metadata i korthet:

  • En hierarkisk navigation placerar innehåll i ”rör” med täta väggar. Om besökaren hoppar ner i ”fel” rör för att hitta något man söker har man inte en aning om vad som finns på andra sidan rör-väggen. Metadata når genom väggarna.
  • En mer webbvänlig variant erbjuder överallt smarta förslag på hur man ska ta sig vidare.
  • Samla in och presentera data på ett tilltalande sätt. Man kan inte få för mycket data från sina användare.
  • Bli bra på att byta data med samarbetspartners på webben. Geo-taggar och data från besökaraktiviteter blir under de närmaste åren det främsta byggmaterialet för nya webbentreprenörer.
Kategorier: Blogg.