2014 – året då webbdesign slutar imitera

Retrotrenden har inte tappat förmågan att locka och engagera både tidningsläsare och webbanvändare. Men vad kommer efter det?

I december 2012 pratade vi på en julkonferens om hur formgivning av digital kommunikation allt mer sällan handlade om en webbanpassad version av grafiska profiler som primärt är framtagen för print. Tidigare var det mer eller mindre legio att ta företagets profilfärg och göra gradients från den för att skapa navigationsbalkar eller knappar med läckra 3D-effekter. Alternativt kunde man lägga till skuggor eller rundade hörn, stekhett när CSS3 var nytt. För utan 3D förstod ju knappast användare att det skulle kunna gå att klicka på länken – eller hur?

Året som följde, det vi nu betat av, visade vägen mot en ny ordning. Beställare lät byråer skapa betydande delar av identiteten med det digitala uttrycket som original – kampanjer för TV och print med avstamp i webbformen. TV-reklam var ju webb-TV-budskap, inte sällan med det direkta målet att locka till klick. Även printkampanjer gick ut på att locka till webb-shoppen eller annan aktivitet online. Alla vägar bär tillbaka till konvertering – på webben.

Jag tycker att det, mot den bakgrunden är spännande att följa nästa våg av digitala gränssnitt. Det började på allvar runt halvårsskiftet, i somras. Nu när 2014 tickar vidare är det en massrörelse på webbyråer. Gränssnittsdesign som fullt ut är så att säga native. Form som står för att den är digital. Tillsammans med värdeord som varm, aktiv, inkluderande eller ung nämns clean och flat & thin.

platt-kalkylator
Före och efter. När Apple lanserande nya IOS 7 var alla 3D-effekter och flirtar med offlinevärlden borta. Som exempelvis i den nya kalkylatorn.

Vid en snabb anblick reflekterar man främst över att stilen känns nutida och frisk. Eftertanke leder in på intressantare tankebanor. Det här är antagligen banbrytande. Vi har slutat imitera den fysiska världens knappar i interaktionsdesign. Apparaters knappar med upphöjda former och nedtryckta läge behövs inte. Vi har slutat imitera ytstrukturer i profilbärande element. Sådana metaforer behövs inte längre.

Designtrenden flat & thin är en utveckling, men också ett mode, farligt så till vida att den riskerar göra väldigt många projekt både platta, tunna och väldigt likriktade. Det blir en stor utmaning att hitta nya sätt att använda de här nya referensramarna och fylla dem med personlighet och ett företags anda.

Flat & thin kalender
Platt och tunn kalender. Den omsorgsfullt valda typografin hjälper färgskalan att sätta en personlig känsla.

 

flipboard-flat
Flipboard aggregerar mina utvalda nyheter och sociala medier i en enhetlig form som absolut kan representera trenden.

 

Nokia-platt
Platt, tunt opperativsystem som inte skäms över att vara digitalt.

 

kitkat parallax design

Parallax är ett kul begrepp för ännu roligare och händelsefylld navigation och scroll. Det är ett grepp, främst utfört i frontend med javascript som ger nya möjligheter att berätta avsändarens historia trots att var och varannan sajts grundläggande interaktion stöps i samma bootstrap-mall. Kit Kat är ett exempel på hur det kan göras kommersiellt.  New York Times experiment med artikeln The Jockey är ett ypperligt exempel på hur väl det kan fungera redaktionellt.

 

handritatHandritat är den moderna webbdesignerns surdegsbröd och långkok. Lyx och finess är att ha råd, tid och kunskapen att mejsla in äkta handritade detaljer. Antingen som på bilden i en annars stram digital och platt stil – eller mer utstuderat, rakt igenom kladdat på papper, i stil med de som Smashing Magazine visade i det här inlägget.

pulse
Även i en redesign av en tidning känns det fullt rimligt att dra till med ett digitalt on-line-manér.  Hårtunna linjer med svagt rundade hörn.

Kategorier: Blogg.