Öst – det nya väst #2: Actionhjältar från Kina bänkar spindelmannen

När nästa generation kreatörer skapar spel, webb, media och musik. När dagens tweenies om 10-20 år levererar kommersiella projekt så gräver de i sina personliga referenser, sin tånnorstid och sin barndom. Vad kommer de då att hitta på?

[bc_group] [bc_collapse title=”Läs mer” open=”n”]

Det här är en snabb reflektion som säkert kan ha viss bärkraft när vi befinner oss på andra sidan framtiden och lite så där nostalgiskt gräver efter våra gamla CD-skivor, favoritfilmer och seriealbum.

Bilden visar startsidan för Ninjago på lego.se. Ninjago är den senaste i raden av succéteman från Lego och dominerade den födelsedag vi firade här hemma i helgen.

Morgonen började med en Ninjago-spinner, en snabbt ihopbyggd legogubbe som står på en trissa, typ. Man snurrar igång den och drar undan fingrarna från den dödskalle, draktand eller spikklubba som svingas ut från det roterande skelettet i ninjakläder.

Födelsedagens höjdpunkt var sedan de nya legofigurernas “dojo”, en konstruktion som sträcker sig över drygt 60 sidor lego-byggbeskrivning och ungefär en halvmeter skrivbord. Och helgen avrundades med en dagen-efterpresent – Ninjago-spelet för Nintendo DS. Spelet hade Sverigepremiär i fredags.

Vad en dojo är, det behöver ingen som helst förklaring hos en åttaåring idag. Inte efter tre säsonger med Aang – Den sista luftbändaren som reser runt i ett fantasy.kina och lär sig kontrollera harmonin i de fyra elementen. Inte efter att Pokémon-gänget sedan sent 90-tal rest runt vad som är ritat för att se ut som Japan, men som är skapat i Nordamerika.


Det är det här som är intressant. Det som uppenbarligen anses vara det säkraste kortet för att fånga en actionhjältetörstande åttaårings uppmärksamhet idag är Kina. Den brittiska galna-idéer-konsulten Traveller’s tales har tidigare hjälpt Pixar att tänka ut Toy story och Hitta Nemo.

De senaste åren har Traveller’s tales framgångsrika samarbetet med Lego först resulterat i de givna Lego Star Wars och Lego Indiana. Sedan kom Lego Star Wars II och senast Lego Star Wars III, trots att det inte finns fler Star Wars-filmer att göra nya banor av.

Utvecklingen är väntad, men jag tycker faktiskt att den har gått förvånansvärt fort. Våra förskolebarn kommer att leda trenderna i populärkultur inom mindre än tjugofem år. Och de kommer att ta med sig sin egen uppväxt att ösa inspiration ur. Under de senaste tre åren har jag sett Spiderman bänkas för gott, till förmån för Ash och Dawn. Och Batman har inte spelat på elitnivå de senaste fyra åren. Ben 10 och skatebord kan fortfarande vinna någon gång ibland. Men Stålmannen som höll ut i flera generationer finns inte längre i en ung pojkes begreppsvärld.

Kommer det att påverka design i framtiden?

– lätt

Kommer det att påverka populärmusik i framtiden?

– antagligen

Kommer det att påverka filmer och dataspel i framtiden?

– det har det redan gjort i många år.

Jag är medveten om att den här reflektionen mer eller mindre utesluter ett helt kön och jag tar alla smällar som det kan ge. Jag har observerat mina söners medievanor, min dotter är fortfarande för ung för att bli riktigt tydlig på det här sättet. Men jag hoppas mycket på hennes intresse för allt som det står Astrid Lindgren på.

Fotnot 1:

Jag är personligen förtjust i och uppskattar den här utvecklingen. Asien är roligare. Dessutom gav Bollywood mig en filmroll ’99, Hollywood har aldrig hört av sig.

Fotnot 2:

Hamburgare, köttbullar och falukorv är fortfarande top-seedade hos mina barn. Tillsammans med wokade nudlar, sushi och vårrullar – och lär vara det ett tag till.

Fotnot 3:

Yuan börjar likna en internationell valuta. Jojje Olsson i Peking berättar mer i sin blogg på Finansliv.se

[/bc_collapse] [/bc_group]
Kategorier: Blogg.