Det nya sociala medielandskapet

Dagens medialandskap med sin mängd sociala tjänster kan delas in i områden som speglar vårt sociala behov, eller våra sociala preferenser som människor. Idag är webben så mogen och tekniken så sofistikerad att just tekniken knappt längre märks.

Tjänster som Facebook, bloggar och microbloggar är inte svårare att bemästra än en telefon. Och i on-line-spel har man i stort sett återgått till att tävla med och mot andra människor efter 20-30 år med spel av ”jag-mot-datorn-karaktär”.

Webben, som under några år i stor utsträckning, i jämförelse med papper och post var priseffektiv publikationsplattform för dem som hade råd att anlita en webbyrå. Den webben är nu snarare en enorm stadsmiljö med offentliga platser, trafiknät och utspridda stora byggnader som representerar företag.

Och det data som användare lämnar efter sig på en av de här platserna kan användas som innehåll i nya tjänster. För platserna binds samman, inte så mycket av länkar som tidigare, utan av datautbyte. Ibland som små gränder i form av en väderprogonos på en tidningswebb.

I vissa fall enorma motorvägar av data som när sajten Digg samlar data från hela webben, visar nationsspecifika annonser och uppdaterar visningen av användargenererade länktips i realtid. Digg har över 50 sammankopplade servrar på tre kontinenter. (flera av servrarna bär inte på något innehåll, deras enda uppgift är att portionera ut en balanserad mängd besökare och förfrågningar bland de servrar som innehåller något).

När miljoner människor samlas på en plats och när allt de gör där kan lagras som data och statistik. Då synliggörs mönster som tidigare var dolda och i några få fall kan de mönster som framkallas till och med driva vårt samhälle framåt. Läs gärna stevenberlinjohnson.com, han har mycket att berätta om det här.

Webben kan idag liknas vid en urban miljö där vi människor samlas i mindre grupper och ägnar oss åt våra intressen eller i enorma folksamlingar, som vi söker oss till för att de är just folksamlingar.

Medielandskapet efter den sociala medieutvecklingen

Google är huvudgatan där man måste synas för att få en publik. Företag, tidningar och tjänster måste exponeras där folk befinner sig när de söker efter tjänsterna. Därför är sökmotoroptimering en så viktig del av, inte bara webbverksamhet utan hela företagets verksamhet.

Facebook är den främsta av sociala företeelser som skapar aktivitet och kontakt mellan människor på vad som kan liknas vid offentliga platser. Facebook har, delvis tack vare stor medial uppmärksamhet där tidningar lekte följa-John under ett halvår 2007 blivit det enskilt största sociala nätverket i Sverige med över 4 miljoner registrerade svenska konton. I andra länder är Facebook stort, men utan att ha samma dominerade ställning som i Sverige. I exempelvis England är Twitter det riktigt stora fenomenet.

Och före detta såg webben ut lite mer så här

Från mitten av 90-talet fram till ca 2007 var webben som vanlig media. Avlönade publicister paketerade innehåll och räckte över det till läsare som “surfade”, dvs letade efter underhållning eller information. Stora företag och tidningar gjorde något dyrt och svårt tillsammans med webbyråer som resulterade i webbplatser, ståtliga, vackra och imponerande byggnader. Vi vanliga kunde bara fantisera om hur bygget verkligen gick till. Det skedde lite i fjärran och gav de som hade resurser en priseffektiv distributionskanal.

Kategorier: Blogg.