Öst – det nya väst #1: Återanvänd amerikansk design

Retro: Det blåser en varm vind över amerikansk design. Varm av brun-röda bilder och bulliga typsnitt. Ny-designat 2011, med gärna med ett photoshopfilter som lägger på 30-40 års patina. Det är trenden. Men är det verkligen en trend? Eller är det bara nostalgi?

På itunes puffas nya musiksläpp som ser ut att ha hämtats direkt från sjuttiotalet och musiksläpp som helt enkelt är från sjuttiotalet. Apple.com pyntar sin itunesframsida med Beatles för fjärde, femte månaden i rad.

Jag har en idé. Det gamla påhittiga Amerika har inte haft det så fett de senaste åren. Vad gör de där borta i väst medan vi i Europa stirrar i skyn efter kinesiska TV-satelliter och stampar takten till turkisk schlager ut koreanska smartphones? De gräver fram minnen ur skivbackar och minns med ett vemodigt leende hur det var när USA var en stormakt, världsbäst på ekonomisk utveckling och popkultur.

Jag tror att det är därför som den helt nya tidningen ser ut som en tok-gammal.

Jag tror banne mig att man borde åka dit och ta den där road trip-semestern innan New Orleans blir ett nytt Kylarköping.

Tydligast av alla exempel är kanske den i dagarna lanserade nya designen av New York Times Magazine. Tidningens sjuttiotalsflirt känns ordentligt i skapelsen av AD Gail Bichle och redaktören Hugo Lindgren.

Själva säger de att de sökte inspiration i New York Times arkiv, framför allt avdelningarna för sextiotalet och sjuttiotalet.

Den nydesignade tidningens sida 3 med numrets innehåll ser ut att ha hämtats direkt ur New York Times 60-talsarkiv. Hur som helst är det jäkligt snyggt!

På itunes puffas nya musiksläpp som ser ut att ha hämtats direkt från sjuttiotalet

och musiksläpp som helt enkelt är från sjuttiotalet

Kategorier: Blogg.