Från X till 5

När vi på W4 gjorde om Tandlakartidningen.se så använde vi på många punkter ny webbteknik. Förutom att vi utvecklade ett radannonssystem (med kortbetalning) för annonsering i både tidningen och på webben så bytte vi inför projektet ut kodstandarden XHTML mot nya HTML5. I efterhand könns det inte troligt att vi återvänder till XHTML, åtminstone inte när vi ger kunder WordPress-sajter.

Den nya HTML-standarden är ung och det kommer att ta ett par år innan vi användare märker någon skillnad. Men den finns och det är ganska omfattande. Vi kommer garanterat att uppskatta nyheterna, inte minst den fastställda markupen för <video>, <header> och <nav>.

Dessa är inte bara smidiga markörer för att formge inrmningen av filmklipp, sidhuvuden eller navigationen. Många av de nya koderna är faktiskt startknappar för smarta funktioner som exempelvis uppspelning av olika videoformat, helt utan besvärliga plugin-krav.

Nya Tandläkartidningen.se. Läs mer om projektet på W4.se

Med Tim Murtaugh’s smidiga HTML5-tema och de nya funktioner som Henrik på W4 utvecklade för WordPress fick Tandlakartidningen helt klart en teknikplattform för framtiden.

Tips: Kolla upp Tims nya projekt ediblecity.com, som med hjälp av fiffig kartpositionering av Manhattanbornas tweets om sina kära ambulerande lunchbussar faktiskt lyckas fastställa och visa på en karta var bussarna finns just nu.

Kategorier: Blogg.