Hårdare konkurrens i öppet cms-race

En av tio webbplatser är byggd med WordPress enligt organisationens pionjär Matt Mullenweg. Men den största av Open Spurce-plattformarna för webbpublicering är inte ohotad. Drupal har under flera år utmanat med en mer komplett verktygslåda för dem som vill göra mer än ett nyhetsflöde. Nu vill nästa Open Spouce-projekt ta upp kampen.

Under 2011 kommer Joomla att lansera flera nyheter. Strategin är smart och kommer att bli intressant att följa. Enligt Joomlas Ryan Ozimek kommer man att förflytta projektet från traditionellt verktyg för webbpublicering till produktionsverktyg för innehåll.

Det nya verktyget bygger på en separering av innehåll och data från webbplatsens kod vilket gör det lättare att sprida innehåll i flera parallella kanaler som mobilappar, läsplattor och andra sätt att ta del av online-material. Strategin är smart och  naturligtvis en sund anpassning till dagens medialandskap.

Separeringen av innehåll och webbplatsteknik är inte nytt. Drupal har fungerat enligt den principen sedan version 6 lanserades 2008. Men ett större utbud och en hårt satsande Joomla-rörelse behövs när öppen källkod tar ytterligare andelar på den stora kommersiella webbmarknaden.

Tidningswebbar bygda på öppen källkod:

www.fastighetsvarlden.se
www.rod.se
www.fokus.se
www.medievarlden.se
www.cafe.se
www.dagensarena.se
www.dagensamhalle.se
www.newsmill.se
www.sportal.se
www.vf.se
www.elle.se
www.city.se
www.svenskdam.se
www.chic.se
www.femina.se

Kategorier: Blogg.