Intressanta stopp i webbens historia

Vi kommer aldrig att med säkerhet kunna säga att då – då startade internet. Men ganska snart efter det kom vi på betydelsefulla idéer och började fatta små och stora beslut som för evigt kommer att leva kvar som webbhistoriska ögonblick.

[bc_group] [bc_collapse title=”Läs mer” open=”n”]

1984

Ungefär här börjar det

Monsters of rock på Råsunda fotbollsstadion. Jag var 13 år och hade just köpt mina två första LP. Mer om dem på Spotify. Samtidigt pratar datorer med datorer över en telefonledning i Cern, Schweiz. Men det har så klart inte 13-åringen en aning om.

1992

Hemsida eller tidning?

Ny banbrytande internetsida om rockband ser nästan ut som en tidskrift. Webbtidning, är det en gångbar metafor? Nej, det låter konstigt. 1992 konstaterade någon att nu fanns det 50 registrerade internetadresser att besöka.

1993

Hitta platsen själv

Glöm bulletin boards och listor – nu kommer ”Sökmotorn” som hittar adresser år dig! Web crawler var en av de första. Sedan kom 10 till och alla var de riktigt stora under några år.

1993

Virtuell dagstidning

New York Times med flera experimenterar med det nya mediet. Nu är vi där igen. Nättidning? Webbtidning? med ”sidor”? Kan man använda sådana metaforer när det så uppenbart inte är papper. Ja det kunde man tydligen och under tio år fick vi leva med att även webben hade tidningar, sidor och att webben till och med gick att vika. För om en annons visades under den yta man ser innan man scrollar, ja då är den under ”the fold” och ska kosta mindre för annonsören.

1994

Ny organisation ska
trassla ut nätet.

The World Wide Web Consortium bildas av Tim Berners-Lee.

1995

Netscape tar plats i finrummet

Från den 10 augusti 1995 kunde vi handla med virtuella värden på börsen.

.

1996

Svenska nyheter på nätet

Aftonbladet.se tar de första stegen och testar vad man kan tänkas använda den nys distributionsformen till, i början med en bild på dagens löpsedel på webbens startsida. Ganska snart inser man att att det inte alls är en ny distributionsform det är fråga om. Internet verkar bli någon sorts förlängning av hela samhället, webbtidningen anpassas efter detta.

1997

Microsoft köper Hotmail och Babel Fish gör alla språk begripliga

AltaVista lanserar en automatisk översättare på Internet samtidigt som dot.com börjar omsätta – förvänade – miljarder.

1998

För första gången är en blogg först med ett scoop

och avslöjar den pinsamma affären med presidenten och Monica Lewinsky.

2000

23 mars: Livsstilsmagasin lanseras endast på nätet

Lanseringen av Tasteline.com är gav vare sig en trafikboom eller intäkter till en början. Men det troligen den enda gång jag personligen kommer att göra ett betyndande intryck i internets historia. I dag låter det inte det minsta märkligt med en tidningstitel utan tidning, men då var det rena vilda västern-fassonerna.

2000

18 augusti: IT-bubblan spricker

Två månader efter Tastelines lansering läste vi krigsrubrikerna om bolagen som tappade 300 miljarder. Mörka tider väntar, skulle vi överleva, skulle vi få någon lön?

2001

Webbens genombrott som främsta nyhetskälla

Vietnamkriget gjorde TV till främsta media för snabb rapportering. Gulfkriget var ett genombrott för satelitbevakning dygnet runt. 11 september 2001 var Internets genombrott som vårt främsta medieval, Fler strömmade till nyhetswebbar än till TV-apparaterna och tidningsstånden.

2001

Fildelningssajt stäms av 17 skivbolag – samtidigt

Japp, det stog så på löpet, en av de bästa svenska rubrikerna det året. Napster hade inte en chans i rätten. Apple gnuggar händerna och serverar iTunes.

2002

Ökar med 175%

Vad ökar? Jo, matchmaking-sajterna blir folkliga communityn och plötsligt är alla kontaktsökande singlar, ängsliga att hamna utanför.

2004

Kampanja på nätet #1

Han finansierar och driver presidentvalskampanjen från webben. Låter ju inte så konstigt, men det var det då. 2004 var länge sedan.

2006

Internet vinnare på annonsmarknad

Reklamkakan fortsätter att växa under 2006. Mest jäser internetannonseringen, som ökar med närmare 50 procent. Och det är inte säkert att toppen för annonsmarknaden är nådd, enligt E24 Näringsliv www.e24.se

2008

Alla skriver om Facebook

Få svenska tidningar vågar låta bli att berätta om det sociala nätverket som får stå som symbol för den pågående web 2.0-vågen. Just i Sverige glömde vi Twitter den hösten, men nu 2012 börjar ojämnheterna plana ut och Twitter tar sin rättmätiga plats som det mer inflytelserika sociala nätverket.

2008

Microsoft får nobben

Ett ganska generöst bud på Yahoo! möts med kalla handen och så här i efterhand känns det ju faktiskt som att Microsofts magi bröts där och då – för gott?

2008

Kampanja på nätet#2

Obamas kampanjarbetare var aldrig längre från varandra än en tweet på 140 tecken. Sjukt effektivt att använda Twitter som kampanjens intranät eller om man vill, rörpost för direktiv och strategi från kust till kust.

2010

Satsar 200 miljoner – på tidning för läsplattor

Rupert Murdoch tror på läsplattorna. Så mycket att mediemogulen nu satsar 200 miljoner kronor på en tidning som endast går att läsa via ”paddorna”. Tidningen kommer till att börja att ha 100 anställda sade man. Men det blev ingen tidning. Däremot satte tilltaget faet på alla andra och nu har vi massor av bra läsning unikt för paddan.

2011

Här är det

Kartnålar och geotaggning penetrerar i stort sett var enda marknad. Det är rätt självklart, det mesta är lättare att hitta med en karta än från en länklista.

2011

Hopkok

Vi tar din databas och deras klartgränssnitt, ruskar om det och petar ut nått nytt. Det som innehållsägaren inte kom på själv gör någon annan i stället. Allt från joggingspårfinnare till vädertjänster och nyhetssamlare byggs ut, ovan på hopkok av data. Störta hopkopet? Spotify + Facebook.

[/bc_collapse] [/bc_group]
Kategorier: Blogg.