Kladda på papper bättre än Photoshop


Vi vet ju redan om det. Rätt skissprocess leder till bättre webb. Men ändå har vi så svårt att använda wireframes i vardagen. Här är några argument att ta fram inför nästa projekt. Och strunta i fina wireframes-mjukvaror, jag tror att man gör bäst jobb med papper och penna.

Beställaren ombord

Wireframes och skisser på papper är befriande avklädda. Inget i dem kan misstas för slutgiltig design. Om man då öppet visar dem för beställaren och låter dem vara med på det stadiet har de mycket lättare att godkänna en slutleverans som följer den skiss man tidigare var överens om.

Webbyråer låter allt oftare kunden till och med vara med och rita. Det ger kunden en känsla av ägarskap, de har ”investerat” i slutleveransen. Dessutom har beställaren/kunden ofta insikter som man vill ha med på ett så tidigt stadium som möjligt, know-how som kan skjälpa skisser som tagits fram av ett renodlat ”web-team”.

Dessutom ska beställaren under projektets gång visa upp din design för sina chefer. då är det värdefullt för dig att din kontakt både känner sig delaktig i designen och har snappat upp en del av tankarna som tänkts under processen.

Fler infallsvinklar

Handritade skisser är snabba och lätta att göra. Att bara behöva papper och penna är befriande och man kan kosta på sig att utforska fler olika alternativ.

Det är skönt att kunna avfärda alla andra alternativ utöver det man väljer att fortsätta med. Framför allt när alla alternativen fått samma chans. Annars finns det nästan alltid ett av formgivaren favoriserat alternativ som fått lite mer finish än övriga och som därigenom lurar med sig övriga beskutsfattare på ett spår som inte vunnit en ärlig kamp mot de andra ”kandidaterna”..

Wireframes förbättrar samarbetet i projektgruppen

Det här är inte bara för webbdesignern eller projektledaren. Utan något som alla kan deltaga i. Det blir lättare att förstå och respektera varandras insatser. Och ingen är hemmaspelare (kan programmet) eller bortaspelare (får titta på och försöka säga något smart) när papper ersätter programvaror.

Klarare kommunikation

Eftersom alla, från beställare till utvecklare kan vara-, och är med på en workshop med wireframes kommer problem, missförstånd och tekniska lösningar upp till ytan väldigt tidigt. Dessutom är visuella ”förslag” lättare att förstå och arbeta kring än kravlistor och lösa e-mail med tillägg.

Det går att testa även pappersskisser

När man har en bunt wireframes kan man visa dem för fokusgrupper och be dem berätta var de skulle klicka för att klara av olika uppgifter. Man kan även ha gruppdiskussioner kringuttryck och namngivning av funktioner på ett mer neutralt plan när de är ritade med blyerts än när man tvingas flika in att ”knapparna har inte den riktiga looken än, tänk inte på att de är blå”.

Lättare att ändra

Ett stort problem med att testa en design i html, med grafik är att väldigt mycket jobb redan är gjort. Och då blir det svårare att ändra något. Det här gäller både användartester och presentationen mot en kund.

Man vill som formgivare visa sig duktig och visa upp en färdig sajt. (Med en hemlig dröm om att man satt allt första gången och alla bara ropar hurra! och tar i hand”). Men så blir det aldrig. och som formgivare blir man alldeles för kär i de förfinade skisserna för att utan vidare överge dem om de visar sig att de i själva verket inte duger.

Avsluta med att göra om allt

Man bör av sluta med att göra en skiss av skissen. rita av den, rita rent. Den första kan vara väldigt kladdig av brainstorming och många ändringar. En bra idé kan då vara att formgivaren/projektledaren sätter sig för att i lugn och ro kalkera av den gemensamma skissen och skriva rent texter och händelsebeskrivningar.

Kategorier: Blogg.