Lättare att skapa geografiska webbtjänster med nya standarder

GEO är en kodstandard för att synkronisera geografisk information. Bakom koden står Yahoo!’s (hur skriver man det där då?) projektgrupp Fire eagle. Så här är det tänkt: Under de kommande åren kommer adresser och andra positioner att kartläggas med en enhetlig mappning av platser. Att longitud 115993801161583634075 och latitud 000489592e96327 är exakt var A4:s kontor ligger funkar fint för en dator, men blir helt obegripligt för människor.

Datorer har däremot lätt att se mönstret om vi användare regelbundet börjar nämna något som kallas A4 Text & Form AB eller A4-skolan i samband med den adressen. Ganska snart förstår en dator att det där uttrycket A4-skolan hänger ihop med den geografiska platsen. Den här typen av databastjänsten blir smartare för varje dag som går, bara genom att vi skriver om platser på Twitter och på våra webbplaser.

Microformats är en annan kodstandard som har varit här ett par år utan att slå igenom. Man kunde använda det till vad som helst, men just den bredden ledde till att inga använde det till samma sak. Alltså blev det aldrig några riktigt bra synkroniseringar av information.

– Vi har taggat upp våra medlemmars adresser med microformats.

– Jaha, vi använde det till att styra upp prissättning. Då kan vi inte byta.

Men nu har microformats hittat sin nisch. Antalet sajter vi är medlemmar på växer, från fem, till tio, tjugo olika användarnamn och lösenord att komma ihåg. Det här kan bli ganska jobbigt. Speciellt när man byte e-portadress eller flyttar. Man uppdaterar sin profil på Facebook, men glömmer säkert att ändra på Dig, Stumble upon och Receptsajten.

Här blir microformats användbart. Mindre communitysajter kan nu synkronisera den här typen av ganska repetitiva data mot större tjänster. När du registrerar dig på Tasteline kanske du får frågan: Hej, vi ser att du har en profil på Facebook. Vill du att vi tar e-post, telefon-, adress och profilbild därifrån? Ja/nej. Vill du att Tasteline checkar vilka vänner och kontakter du har där för att se om några av dem kan läggas till även på din personliga sida på den här sajten? Ja/Nej.

Så kanske kan följande vara möjligt om 1-2 år:

”Niklas” får syn på någon slags uppståndelse i ett gathörn. En tankbil läcker olja på trottoaren. Niklas halar upp mobilen och skriver det på sin blogg, tankbil läcker olja utanför Giovannis espressobar. Niklas laddar upp en bild, sparar och går vidare.

Giovannis espressobar finns på Eniro. Eniro har självklart infört GEO-koder för ett tag sedan. Twingly (bloggsök/bevakning) spindlar alla sveriges bloggare. Min lokala tidnings webb har en enkel mobilapplikation som ständigt bevakar Twinglys bloggsök och Eniros adress- och kartregister – som ju är upphottade med GEO.

Jag har stoppat in tidningens enkla applikation i telefonen och får upp rubriken till Niklas blogginlägg strax efter att han skrivit det.

En bil läcker olja, Där! Den vägen tar mina barn hem från skolan. Det här är väldigt angelägen och engagerande information för mig. Olja, explosionsrisk, i mitt kvarter. Sånt här vill man få reda på.

Nyheten är enorm för mig, men för liten för en tidningsredaktion att göra något av. Idag hade jag inte fått reda på det utan att någon granne ringt till mig. Men tack vare nya standarder för utbyte av data kan Niklas blogg 2012 vara en sorts nyhetsbevakning för mitt närområde. Inget är så engagerande som min familj och området där mina barn springer omkring. Där vi bor.

Kategorier: Blogg.