Pekfingervals på iPhone

Ritat i telefonen. ca 10 minuter vid sidan av en fotbollsplan.

Hittade en ny app, och plötsligt ritar jag förvånansvärt lätt riktigt uttrycksfulla digitala bilder när, och var jag vill. iPhone har erbjudet en del möjligheter att sköta jobbet mobilt. Google docs och mejl är kanske de hittills vassaste verktygen. – Efter Twitter och Facebook som ärligt talat inte riktigt är jobb. Men nu har det, på ett ganska otippat sätt kommit mer.

Äh, inte för att jag vill skryta. Men man har ju blivit ganska bra på att rita efter 20 år med Mac och Illustrator. Att man behärskar ett program efter så lång tid är inget märvärdigt. Man lär sig hitta i menyer och förstår vad alla lustiga termer innebär. Nej, det märkvärdiga är själva ritandet, för det går inte att rita med en mus.

Den har formen av en rund, mellanstor stenen och musen ligger ungefär under handflatan, inte alls som man vill hålla en penna eller pensel. Ett, minst sagt, trubbigt verktyg. Sedan är det det där med att man hasar omkring med den på bordet, ca 40 cm från skärmen (den fyrkantiga lampan) som ögonen är rödsprängt låsta vid. Det är egentligen rent av lite konstigt att vi över huvud taget gör så pass bra bilder i Illustrator, flash och andra motsvarande program.

Nu sitter någon kanske och räknar år, jag säger bara att jag ritade svart/vitt i Illustrator 1 redan i högstadiet.

Därför blir jag förtjust i den nya appen SketchBookX i min iPhone. Ett otroligt behagligt litet ritverktyg. Med en skön, lagom kalligrafisk penna. En visserligen begränsad men ändå en palett, en airbrush och, framför allt lager. Alla verktygen försvinner bort i kanten och hela pekskärmen blir en stor arbetsyta. Jag zoomar in och ut ur arbetsytan som i alla andra iPhoneapplikationer och framför allt, jag ritar med fingrarna. Direktkontakt mellan huvud och arbetsyta.

Bilderna byggs inte av vektorer, det är inte ett miniillustrator. Men om de ska användas på webben så är det sällan ett problem. Det här är ett av få program i telefonen som kommer att bli ett verktyg på riktigt. För ärligt talat, det är svårt att motivera tid till att rita ikoner och uttrycksfulla gubbar inom ramen för ett tight budgeterat webbprojekt. Trotts att vi känner på oss att dessa detaljer kan göra det lilla extra.

Nu kan jag rita digitalt när som helst. Flummiga utfall eller briljanta infall, de kan rent tekniskt gå rakt in i en produktion. Ikonerna här är ritade i telefonen. Det tog ca 10 minuter vid sid en fotbollsplan.

Kategorier: Blogg.