Regler är till för att brytas, eller?

Just nu snackas det mycket om Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0. Dokument med riktlinjer och rekomendationer för hur tillgänglighet på webben bör definieras. Men måste man verkligen följa dem?

Exempelvis radlängd, radavstånd, navigation utan mus och beskrivande text som stöd till innehåll som inte är text (t ex beskrivande text vid mouse over).

Och EU kommer under 2009 att öka trycket på sina medlemsländer att helt och hållet efterleva wcag på samtliga statliga webbplatser. Dessutom förväntas medlemsländerna ställa samma krav på de största sajterna inom landet.

Samtidigt ser man i Sverige att de största sajterna, främst dagstidningarnas sajter, (dn.se undantaget) går ifrån dessa riktlinjer. Med antingen radlängder över 70-80 tecken eller väldigt små radavstånd och styckeavstånd. Och allmänt ointresse för övriga rekommendationer. Även i de fall där man byggt om sina sajter efter att wcag 2.0 släpptes ut i allmänhetens ljus.

Vad betyder det här? Att wcag bara är en meningslös hög med papper eller att många av oss får besvärliga ombyggnationer att sysselsätta os med under nästa vinter?

Kategorier: Blogg.