Sociala medier i samhällets tjänst

Hösten 2007 står Tim O’Reilly på scen framför en chockerad och knäpptyst publik. Det är webbkonferens och alla är där”. Tim har just skällt ut hela webtvåpunktnollsamfundet, han har visat publiken hur han gjort en super poke och uppmanar dem att komma med något mer. Något mer än tidsödande och meningslösa Facebook-applikationer. Något som har någon form av betydelse.

Super poke var en tidig Facebookgrej, man bjuder in kompisar att interagera mera och vakna till genom att bland annat kasta små får på varandra.

I publiken sitter den englandbaserade sociala-medierkonsulten Chris Thorpe. Hos Chris föds idéer och bara ett par månader senare kan han ge svar på O’Reilly’s stridsrop och stolt visa upp Obama valkampanj med bland annat ”Obama ’08 iPhone application”. Genom den organiseras, prioriteras, tipsas, byts och hanteras kontakter i delstater, framför allt de stater som betraktas som ”centrala slagfält”. Och det blev lättare än tidigare för lokala medhjälpare i kampanjen att nå ut och göra ett intryck snabbt.

Applikationen visade också hur användarens samtalsstatistik jämfört med det nationella genomsnittet. CNET sade att “Denna statistik är den typ som kan motivera människor – de kan känna att de är en del av något större.”

Twitter användes av fler kandidater i 2008 års amerikanska presidentvalskampanjen än Barak Obama. Obama använde Twitter för information, till att löpande slänga ut citat till pressen. Effektivare, snabbare och mycket mer reaktivt än långa pressmeddelanden som är svårare att distribuera. Nader-Gonzalez kampanj styrde sina lokala team med realtidsåtkomst till information via Twitter och Google Maps. Twitteranvändningen sägs ha ökat med 43 procent under valdagen.

Nu kan ni tro att jag favoriserar den demokratiska sidan. Och det gör jag, ur mitt internetperspektiv gjorde de ett bra jobb medan republikanerna gjorde bort sig.

Använde inte den republikanska sidan webben då? Jo, visst gjorde de det. Partiet i Connecticut lär ha använt Twitter de med. Jag läste om hur de upprättade falska Twitter-konton i 33 demokratiska ledamöters namn och öste på med lite lagom vilseledande tweets. Jag vet inte hur sant det här är. Men när Twitter stänga av den i 33 falska användarna förklarade man samtidigt företagets gällande policy (som uppenbarligen just upprättats)  i frågan: “En person får inte uppträda som andra via Twitter tjänst på ett sätt som är avsett att vilseleda, förvirra eller lura andra.” En tidning skrev “Republikanerna får ett A för innovation men en D för etik.”

Det här är några sociala webbtjänster som lever upp till Tim O’Reilly’s uppmaning.

AccessCity är en twitterlista som tack vare Twitters minutfärska uppdateringstakt hjälper rörelsehindrade att dagligdags ta sig fram i London

Zimride är något så enkelt som en kommunikationscentral för samåkning – varför har det dröjt så länge?

Zimrides bilpoolsystem drivs av Google Maps, ett socialt nätverk och enligt Zimride webbplat, en “åkande matchningsalgoritm”. Zimride påstår sig ha en hög aktivitet – 300.000 användare över hela världen. Och tänk vilket bra sätt att dejta!

We20

We20 är en mötesplats där människor världen över samlas i grupper om 20 personer. Där de delar tankar om de viktigaste ekonomiska frågorna för dagen. Webbplatsen är tänkt att ge en motvikt och för personen ett mer praktisk alternativ till G-20. Även om det inte alltid är så klart vad man uppnår kanske we20 kan bidra till att hitta nya lösningar för samhället genom den här typen av diskussion.

Newsmill förändrar kanske inte samhället – men visar hur sociala medier förändrar den gamla mediavärlden.

Newsmill är en svensk sajt med devisen ”Våra läsare vet mer än vi!” Alla uppmanas att ikläda sig skribentens roll och kasta sig in i debatten. I ett gränsland mellan tidning, forum och blog.

Kategorier: Blogg.