Webbtrender 2012

Det kommande året. Så som vi kommer att minnas det om ett år.

[bc_group] [bc_collapse title=”Läs mer” open=”n”]

Responsive design

Det finns inte en standardstorlek på bildskärmar. Det har aldrig gjort det. Men aldrig har skillnaden varit större. Samma webbdesign kan beskådas på
en bildskärm som ryms i fickan – eller på en Thunderbolt med 2560 x 1440 pixlar, 27 tum! Men det är lugnt. Nu kan vi göra designen helt elastisk. Responsiv design är inte ett grafiskt uttryck, det är en en praktisk användning av den visuella designen.

Retro

När amerikanska formgivare (så väl som musiker och filmskapare) förra året svängde av på memory lane för att mysa i minnen från den tid då USA regerade över välden och dess populärkultur – då har tar vi efter och ger våra verk en lätt bakåtslickad anstrykning av 50-tal eller en pigg anspelning på något pastelligt från 80-talet. New York Times redesign av tidningen hämtade inspiration från det egna arkivet och ser i dag ut som samma tidning på sextiotalet.

Handritad grafik

Webbformgivarens surdegsbröd eller långkok om man vill. För den stressade småbarnsföräldern med höga sociala ambitioner är höjden av lyx att visa att man har fritid. På samma sätt är alla formgivare i smyg avundsjuka på dem som kan rita på riktigt, alltså inte i illustrator. Idag ser de mest exklusiva sajterna ut som en rätt tidig tuschskiss, eller ett punkigt skivomslag från 78.

Progressive enhancement

Man kan säga att det är som med ett par sköna polariserande solbrillor. Ju bättre webbläsare du skaffar dig, desto vackrare blir webben, för dig alltså. Vad andra ser beror på vad de har för browser. Nu kan vi formge webb med vilket typsnitt vi vill. Vi kan fixa snygga övertoningar, skuggor och effekter som runda, mjuka hörn. Det ser helt enkelt fantastiskt ut, i en bra webbläsare. I äldre webbläsare faller fernissan av, gradvis, tills sajten ser ut som webben gjorde runt 2004, dvs Internet Explorer 6. Jag pratade med en kund idag. Det han sa talar sitt tydliga språk. Förr ett år sedan då du designade vår webb hade vi typ 90 procent användare med Internet Explorer. Nu är det under 40 procent. Jeffrey Zeldman brukar säga något i stil med “the rise of mobile and the dominance of WebKit-powered smartphones over traditional desktop web browsing is convincing even die-hard skeptics to embrace progressive enhancement, HTML5, CSS3, and other tenets and aspects of standards-based design”. Och lägger till att även gamla Microsoft försöker hänga med och “rush to embrace the shiny new”.

Feta bilder

Nedladdningstid och optimerade bilder känns plötsligt väldigt mossigt. Bild är ju faktiskt bäst i RGB. Gör som de gör på Fotografiska museet i Stockholm, fyll skärmen med sköna foton.

Feta fötter

Sidfoten på en webbplats är inte längre en länkkyrkogård dit vi förpassar länkar vi är osäkra på om vi borde spara eller slänga. Foten början på fortsättningen av besöket på sajten. Foten är där besökare beslutar sig för att dra, eller stanna kvar. Radera genast metaforen sidfot som den används för att beskriva sista raden på ett brevpapper. 2012 kan sidfoten vara din viktigaste innehållsmeny.

TV + Sociala medier

TV-bolag har fortfarande mycket pengar. Sociala medier-företag börjar få finansiella muskler på allvar. De kommer att finan varandra. TV-serier och underhållningsprogram bakar in allt fler inslag från sociala medier, allt djupare in i programkonceptet. Till OS i sommar kommer med all säkerhet playkanalerna att ge Facebookkommenteringen och tittarnas munhuggande lika mycket kvadratyta på skärmen som tv-rutan med själva spjutkastaren.

Klistrad navigation

Det har aldrig varit lättare att scrolla. Dra till lite extra hårt med pekfingret och då swoschar iväg 2-3 meter längre ner på en sajt. Touch screen på luren, touch screen på paddan och till och med en inbyggd touch screen på datorn som nu helt har ersatt den konstiga scrollratten. Då kan det vara soft med en navigation som tryggt stannar kvar, gärna som ett halvtransparent lager över det snabbt förbiforsande innehållet.

Mobilsajt – inte app

Få saker i är mer irriterande för en internetanvändare än att bli utslängd ur telefonens webbläsare och intvingad i appstore för att ladda ner ett till program. Framför allt när det blir uppenbart att appen tycks vara en av alla de appar som pressats ut i vår gemensamma cyberrymd för ”alla andra har ju en”. De kommande åren kommer vi att lägga utvecklingsresurserna på en långsiktig lätt-tillgänglig, vettig version av hela innehållet i stället för att tävla om två tre dagar i rampljuset i appstore. Såvida inte app-idén inte är helt fantastiskt bra.

Klassisk typografi

Nu när det faktiskt går att använda tusentals typsnitt, och med ful precision sätta kerning och radavstånd osv. Ja, då kommer en lång rad formgivare att gå bananas. Kör hårt säger jag. Med risk för att användarens glöms bort någon gång ser vi fram mot nytt ögongodis och hoppas på att få häpna över vad som går att göra nu för tiden.

[/bc_collapse] [/bc_group]
Kategorier: Blogg.