fbpx

Formgivning och utveckling av Audioguides.se

Den här webbplatsen gjorde jag under våren 2016 för att samla alla Sveriges ljudguider på ett ställe. en välbehövlig överblick, från norr till söder.

Ljudguider kan vara väldigt olika i sin karaktär. De kan vara informativa och korrekta. Men de kan också vara dramatiserade och spännande samtidigt som de är lärorika. Det gör dessutom troligen innehållet lättare att ta till sig och komma ihåg.

Ljudguider kan också vara syntolkade, vilket ger synskadade en unik möjlighet att uppleva landskap och platser. För att vi på den här sajten ska klassa ljudguider som syntolkade ska de ge en bra återgivning av det som ögat ser och som annars inte går att uppfatta. Och de ska ge en ordentlig vägledning till första och mellan följande stationer i de fall man lyssnar på en serie stationer.

Innehållet är inte ljudguider utan sidor om ljudguider, med länkar till tjänster som i sin digitala tillgänglighet är ett väldigt spretigt område. Sätten de distribueras och erbjuds skiljer sig, men med den här sajten får man koll. Vi ger guidning, kontaktuppgifter och när det är möjligt, en länk till lyssning online.

Mobilt gränssnitt

Tjänsten vi erbjuder här – att gå omkring på en plats med ljud i lurar – påkallar givetvis att den fungerar bra i mobiltelefoner. Gränssnittet är till stor del gjort för mobilt användande och även menyers placering och omfattning är anpassat för det.

I projektet har jag gjort formgivningen, samlat och publicerat innehållet samt byggt sajten. Ett riktigt enmansband i det här fallet. Det tekniska ramverket är Headway och jag har använt Polylang för att göra innehållet flerspråkigt.

Testa gärna Audioguides.se vid nästa utflykt. Alltså, plocka inte på dig tummade broschyrer, utan andas ut, se dig omkring och njut i stället av intressanta stadsvandringar, kulturlandskap och utställningar med en behaglig berättarröst i öronen. Med händerna och ögonen fria. Allt du behöver är din egen mobiltelefon och ett par bra hörlurar.

Adressen är Audioguides.se

Logotypen kan vara värd en extra titt:
audioguides-logo-svart

Urskiljning av innehållet görs enkelt med ett par uppsättningar filter. Det mest använda är geografi, man åker inte gärna allt för långt. Man kan även filtrera innehåll med intresseområden.

… men det smidigaste sättet att söka ljudguider är med kartfunktionen. Zooma in och upptäck allt som finns, i bland riktigt nära där du är.