Nydesignat: Svenska delikatesser till dörren med Lanthandeln.se

Just nu pågår det en intensiv aktivitet bland Sveriges mindre matproducenter. De förnyar det kulinariska utbud vi svenskar tills nyligen närapå gömde, både för oss själva och för utländska gäster. På andra sidan finns det matkonsumenter som, oftast förgäves, letar efter lokalproducerade, alternativa och handgjorda matvaror i sin matbutik.

Glappet mellan de två grupperna är ett problem som vi omedelbart såg som en utmaning. Lanthandeln.se kommer att bli en ny marknadsplats där de här två grupperna möts. Personligen gillar jag att jag kan tipsa om mina egna favoritgårdsbutiker och sedan hitta andras.

[bc_group] [bc_collapse title=”Läs mer” open=”n”]

Arbetet inleddes för snart ett år sedan när jag hoppade av arbetet med matsajten Tasteline för att som frilans ägna sig åt den nya e-handelsplatsen tillsammans med Lanthandelns grundare och ägare Martina Peterson.

Målet med utvecklingen av webbplatsen var att skapa en sajt som ska innehålla såväl kommersiella som informativa och interaktiva element.

Vi valde att bygga den här webbplatsen med Drupal. En av de mest kompletta plattformarna att bygga en webbplats på. Drupal ger fler möjligheter än exempelvis WordPress att skräddarsy såväl sidlayout som vilka element som ska visas för vem. Framför allt att hade Drupal den mest intressanta lösningen för e-handel i och med det användarvänliga och smidiga Übercart.

Formen har hämtat inspiration från gammal svensk grafisk tradition. Jonas gjorde förarbetet. Vi tittade mycket på gamla vindpinade dörrar, ladugårdsväggar, allmogetapeter, anslag och prislistor från äldre tiders små lokala butiker. Lanthandelns ”mood board” innehåller även en fin samling svartvita fotografier från sedan länge nedlagda svenska landsortsbutiker.

Men det gamla fick inte dominera. Lanthandeln.se är framför allt en e-handelsajt där dagens webbanvändares beteende och webbsamhällets samlade erfarenheter utgjort grunden. Skolor, gamla recept och metoder som nästan hotas att falla i glömska ska väckas till liv igen, Men på Lanthandeln sker det utan pekpinnar och förmaningar.

För att jag ska kunna ta till mig en instruktion i hur man filéar lax på rätt sätt så kan jag egentligen bara tänka mig två sätt att svälja informationen; som ett filmklipp eller ett blogginlägg. Det blir så vi bygger upp vår kunskapsbank.

Och det gör vi inte bara för att vi vill lyfta fram en utrotningshotad kunskap. Nej, det här är ett medvetet strategiskt val. Man måste ha anledningar att besöka webbplatsen även när man inte är ute efter att köpa något. Det är oerhört viktigt för att driva upp trafik, kännedom och tipsandet på sociala tjänster. Webbutiken ska vara inspirerande och lätt att använda för att locka till återbesök.

[/bc_collapse] [/bc_group]
Kategorier: Grafisk profil, Portfolio formgivning, Projektledning och strategi, och Webbdesign.